Védd magad Pajzzsal is!

Egyre többen tudják, hogy a Prémium az egészségbiztosítási piacon is erős. A sokat emlegetett Next mellett most a Pajzson a sor: miért jó, ha előfizetünk rá?



A biztosítások nagy előnye, hogy nemcsak magamra tudom megkötni, hanem a közeli hozzátartozóim részére is. Épp úgy, ahogy az EP kártyámat is használhatom regisztrált családtagjaim egészségügyi kiadásainak kifizetésére.

A Prémium Egészségpénztárnak többféle biztosítása van. Az alap a Védőháló szolgáltatás, ami már havi 85 forintért megköthető. Sokan megírták már előttem, de én is úgy gondolom, hogy ma Magyarországon nem nagyon van ennél olcsóbb biztosítási csomag. Ezért a csekély összegért kritikus betegségekre, egynapos sebészeti ellátásra, CT, MR, illetve más diagnosztikus vizsgálatokra lehetünk biztosítva hozzátartozóinkkal együtt, egy adott évi keretösszeg erejéig. Ezt kiegészíthetjük a Pajzs szolgáltatással, ami ugyan 2200 forintért érhető el, de ezt nem kell külön befizetni, hanem az egészségpénztári számla terhére is elszámolható.

Mit tud a Pajzs?


A Pajzs az Egészségpénztárnál a már megszokott egyszerűséggel igényelhető szolgáltatás: kérhetjük telefonon, ügyfélportálon keresztül, de akár nyomtatványon, papír alapon is. Ahogy nekünk kényelmesebb. A Pajzs jól kiegészíti a Védőhálót és számos dologban nyújthat segítséget. Ilyen lehet a sima járóbeteg ellátás, de a menedzserszűréshez hasonló szűrővizsgálatok is ide tartoznak. Hirtelen betegség esetén a sürgősségi otthoni vizit és 24 órás segélyvonal nagyon jól jöhet, emellett pedig használhatjuk akkor is, ha orvosi másodvéleményre van szükségünk, vagy ha a receptek kiváltása anyagi nehézségekbe ütközik. Persze azért vannak bizonyos feltételek, amiknek teljesülnie kell ahhoz, hogy a fentiek esetén a Pajzzsal védekezzünk.

Vegyük például a szűrővizsgálatot: ez a szolgáltatás 12 hónap várakozási idő után vehető igénybe. Ami nagyon klassz, hogy nem nekünk kell észben tartanunk, mikor lesz aktuális maga a szűrés sorozat, hanem az esedékesség közeledtével a szolgáltató keresi meg az igénybevételre jogosultakat. Ha pedig a vizsgálatok során olyan dolog merülne fel, amelyik az egészségpénztáron keresztül is igénybevehető, mint például a gyógytorna vagy fizikoterápia, akkor az összeg után az adóbevallásnál tíz százalék SZJA kedvezmény vehető igénybe. Jól hangzik, ugye?

Mi a helyzet a sürgősségi vizitekkel? Ez a szolgáltatás várakozási idő nélkül, a nap 24 órájában igénybevehető akkor is, ha saját részre, és akkor is, ha közeli hozzátartozó részére történik a vizit, ami lehet telefonos segítségnyújtás, vagy otthoni magánellátás is. Ez utóbbi összegének a negyven százalékát egyébként visszatérítik.

Az orvosi másodvélemény szolgáltatás fél év várakozási idő után vehető igénybe, évente egy alkalommal. Másodvéleményt csak bizonyos betegségcsoportok, vagy azok alapos gyanúja esetén kérhetünk. Például, ha a kardiológus azt mondja, hogy ilyen vagy olyan szívbetegségünk van, vagy rákos megbetegedést állapítanak meg nálunk, és szeretnénk, ha egy másik orvos is megnézné az esetünket... Na, ekkor jön nagyon jól ez a szolgáltatás!

A gyógyszertámogatás is egy szuper dolog! Ez egy év várakozási idő után vehető igénybe, de csak akkor, ha a betegség újkeletű, és folyamatos kezelést igényel. Ebben az esetben viszont a gyógyszerköltségek hetven százaléka (ennek a maximuma 50000 forint) kapható vissza.

Rövidülnek a várakozási idők, ha nyilatkozunk arról, hogy a díjat 24 hónapra előre egy összegben befizetjük. Ebben az esetben fél évet követően válunk jogosulttá a szűrővizsgálat és az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás igénybevételére is.

Természetesen, ha menetközben meggondoltuk magunkat, és mégsem szeretnénk a Pajzzsal védekezni, akkor ugyanolyan egyszerűen, ahogyan igényeltük, le is mondhatjuk. Ezt azonban nem javaslom! Ha belefér az éves költségvetési keretünkbe, ne hagyjuk veszni! Gondoljunk csak bele: kevesebbe kerül, mint 10 darab bkk vonaljegy, és sokkal messzebb tudunk érni vele. 😊