Miért lettem önkéntes magánnyugdíjpénztári tag?

Nemrég beléptem a Prémium Önkéntes Magánnyugdíjpénztárba. Hogy mivel győztek meg? Nem volt nehéz.




Nagy általánosságban az a gondom a nyugdíjpénztárakkal, hogy amit befizetek, ahhoz nem tudok hozzáférni addig, amíg nyugdíjba nem megyek. Ez nem jó, mert mi van akkor, ha nem akarok addig várni? Ha nagyon megszorulnék valami miatt, nem tudok hozzájutni a pénzemhez? A Prémiumnál szerencsére van megoldás: igaz, hogy el kell telnie 10 évnek, de utána hozzáférek a befizetett összeghez a hozamokkal együtt. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a tőke adóköteles, ami érthető, mivel alapvetően egy nyugdíjcélú megtakarítási formáról beszélünk, tehát akkor járunk a legjobban, ha a futamidő végéig bent hagyjuk a pénzünket. De ha mégis hirtelen szükségünk lenne rá, akkor van lehetőségünk arra, hogy kivegyük. 🙂

Ha már a hozamokat említettem, érdemes megjegyezni, hogy különböző portfóliók közül lehet választani. Attól függően ajánl a pénztár különböző lehetőségeket, hogy hány évesen kezdjük a megtakarítást. Én ebben a helyzetben az éveim számával még fiatalnak számítok (juhuuuuuu), szóval engem a leginkább kockázatos csoportba sorolnak. Miért? Mert még 26 évem van a nyugdíjig, ami azt jelenti, hogy a pénzemnek kamatozni is van elég ideje, és az árfolyam-különbségek kiegyenlítését megvárásával sem lesz probléma.

Aki már egy ideje olvassa ezt a blogot, az tudja, hogy én személy szerint évek óta elkötelezett tagja vagyok a Prémium Egészségpénztárnak. Meggyőződésem, hogy a piacon ők a legjobbak, ezért biztos voltam benne, hogy a többi pénztáruk is innovatív és kiemelkedő a piac többi szereplőjével összehasonlítva. Több hosszútávú megtakarításom is van, amelyeket havonta fizetek. Van közte lakáscélú, de van szabad felhasználású is, amit még a nagymamák kezdtek anno, 13 évvel ezelőtt fizetni a lányomnak. Azóta is áldom anyósomat, hogy felhívta a figyelmemet erre a lehetőségre, és amíg élt támogatta az unokáját! Ezt a megtakarítási számlát természetesen már én is hizlalom, minden hónapban befizetek rá egy kisebb összeget.

Sokszor eszembe jutott már, hogy a nyugdíjas évekre is kellene gondolni. Évek óta ijesztgetnek minket azzal, hogy mire mi nyugdíjasok leszünk, már nem lesz állami nyugdíjfizetés. Ebben én nem hiszek, de aki szokta olvasni az írásaimat, az mostanra tudja rólam, hogy szeretem magam túlbiztosítani. Mivel most épp egy nagy lakásfelújítás-projekt kellős közepén vagyok, ezért bizonytalan a pénzügyi helyzetem. Nem tudom pontosan, hogy mennyi lesz a végösszeg, ami az én pénztárcámból a felújítókhoz vándorol majd. Éppen ezért aggódtam amiatt, hogy jelenleg bizony nem tudok havonta fix összeget befizetni. Szerencsére kiderült, hogy nincs kötelező havi tagdíj, akkor fizetek, amikor éppen tudok. A legjobb az egészben az, hogy a befizetéseim után itt is jár a húsz százalék adókedvezmény, amit vagy az egészségpénztári számlára, vagy a nyugdíjpénztári számlára írnak jóvá. Amelyiket választjuk. Ez utóbbi esetben azonban az egészségpénztári számlára befizetett összeg után járó adókedvezményt is a nyugdíjpénztári számlára fogják utalni. Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a 150 000 forint együtt értendő az egészségpénztári befizetések után járó adókedvezménnyel, tehát ez olyanoknak jelent előnyt, akik az egészségpénztári befizetéseikkel nem érik el az évi 750 000 forintos befizetést.

Nagy előnye még a tagságnak, hogy a befizetett összeg örökölhető, a megtakarítás hozama pedig kamatadó mentes. Ahogy az egészségpénztárnál már megszoktuk, itt is gördülékeny az ügyintézés, nem kell megjelenni személyesen a szerződéskötéshez, és később is szinte mindent el lehet intézni online vagy telefonon. A bankkártyás fizetés is tökéletesen működik, ami egyszerű és költséghatékony.

Egyébként a portálon van egy klassz kalkulátor is, ami kiszámolja nekünk, hogy adott havi megtakarítási összeggel mennyit tudunk spórolni a nyugdíjba vonulásunkig. 😉 Szóval aki tényleg szeretne a jövőjéről gondoskodni, annak jó szívvel ajánlom ezt a megtakarítási formát.