Az EP tagság előnyei a fogorvosnál

Miért jó nekem, hogy egészségpénztári tag vagyok? Például azért, mert jelentős összegeket takaríthatok meg az egészségügyi kiadásaimból.



Ki ne tudná, hogy a fogászatra járás milyen húzós összeget vesz ki az ember zsebéből? Nézzük a jó oldalát: itt is spórolhatok! Néhány hete úgy alakult, hogy a család majdnem minden tagja a fogászaton kötött ki. Én mentem a szokásos éves ellenőrzésre, ami tulajdonképpen csak egy fogkő leszedés és az azt követő fogfehérítés, de a férjemnek letört a foga.

– Na – gondoltuk –, ebből mi lesz?

Szerencsére, egy nagyon szuper doktornőhöz járunk, aki mindent megtesz azért, hogy ne kihúzza, hanem megtartsa a fogat. Jobb, mint új korában! De ez még nem minden. A nagymamámnak begyulladt az ínye, irány a szájsebészet! Sajnos a problémát okozó fogat már nem lehetett megmenteni, ezért maradt a fogeltávolítás. Aztán a gyulladás megszüntetésére kapott antibiotikumot, amit – ugye már mondanom sem kell – az EP kártyámmal fizettünk ki. És persze egy hét múlva mentünk varratszedésre.

Ezeket még leírni is sok, és még nem beszéltünk a pénzről. Nem volt olcsó. Sőt. Szerencsére a családtagjaim is pénztártagok, ami ebben az esetben nagyon jól jött. Igaz, hogy most a teljes összeget ki kellett fizetnem, de tudjuk, hogy a következő évi adóbevallásnál a befizetett összeg – ami ebben az esetben a kiadásaim utáni összeg – húsz százalékát visszakapom, ami szintén az egészségpénztári számlán lévő pénzemet gyarapítja. A lényeg, hogy a pénz mellett rengeteg időt is megspóroltam, amit ebben a szép tavaszi időben a szabadban tölthettem a családommal!

Az igazághoz az is hozzátartozik, hogy nem mindegyik helyen lehetett kártyával fizetni. Mit csinál ilyenkor az egészségpénztári tag? Számlát kér! Mit csinál utána a számlával? Eljuttatja az egészségpénztárhoz. Hogyan? Régebben az eredeti számlát be kellett borítékolni, majd irány a posta és a sorbanállás, vagy bevihettük személyesen is. Most? Most elég csak lefotózni vagy bescannelni a számlát, és aztán feltölteni az ügyfélportálra. Ennyire egyszerű!