Az egészségpénztár szerepe a prevencióban

Életvezetésünket, életmódunkat az étkezés, a mozgás, a pihenés és a kikapcsolódás egymáshoz való viszonya határozza meg. Emellett a reláció mellett azonban nagyon fontos szerepe van még az egészségmegőrzésnek, a betegségek megelőzésének, vagyis a prevenciónak.



Hol és hogyan kapcsolódik ehhez az egészségpénztár?

Amikor az egészségpénztárral szerződött szolgáltatók felmérik az egészségi állapotunkat, a kapott eredmények alapján a vizsgálatot végző orvos javaslatot tehet arra, hogy min változtassunk, ha egészségesebben akarunk élni.

A prevenció életet menthet

Prevenciós szolgáltatás lehet például a gyógytorna, a gyógymasszázs, a fizikoterápia, de speciális esetekben akár olyan segítő kezelések is igénybe vehetők, amilyenekkel például a szenvedélybetegeket segítik. Persze vannak kellemesebb elfoglaltságot nyújtó szolgáltatások is, gondoljunk csak a gyógyfürdőkben pihenésre, a víz alatti gyógytornára, a vízsugár masszázsra, vagy akár egy kellemes iszappakolásra. Igaz a belépődíjakhoz nem járul hozzá az egészségpénztár, de nagyon sok szolgáltatás elszámolható az egészségpénztári számlánk terhére. Nem beszélve arról, hogy a következő évi adóbevallásnál ezek után is visszaigényelhető az adókedvezmény. Sok kicsi sokra megy!

A betegségmegelőzés égisze alá tartozó prevenciós szűrések lehetőséget adnak a súlyos betegségek korai felismerésére. Ilyen a fogászati-, méhnyakrák-, emlőrák-, vastagbélrák-, prosztatarák szűrés, de a mozgásszervi problémák, vagy az esetleges mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés is ezt a kört bővíti. Ha a rendelőben nem lehet az EP kártyával fizetni, akkor ne felejtsünk el számlát kérni saját, vagy a közeli hozzátartozónk nevére. A tagi azonosítóval ellátott papírt pedig mindenképpen juttassuk el az egészségpénztárhoz, máskülönben nem lesz miből adókedvezményt kapni. ?

Az egészséges élethez a gyomrunkon keresztül is vezet az út


Ha csak nincs saját kertünk, ahol megterem, a zöldség és a gyümölcs bizony sok pénzbe kerül. Pedig a bennük található vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontosak a szervezet számára. Bár a zöldségesnél nem tudunk egészségpénztári számlát kérni, kétségbeesni nem kell! Elég sok vitamin megvásárolható a gyógyszertárban vagy a drogériákban, és fizethetünk értük egészségpénztári kártyával is.

Míg a vitaminok pozitívan, az élelmiszer intolerancia negatívan érinti a szervezetet. Egy kis öröm az ürömben, hogy élelmiszer intolerancia, például gluténérzékenység esetén bizonyos gluténmentes élelmiszerek szintén elszámolhatók egészségpénztári számlára: a számlán az élelmiszer neve mellett szerepelnie kell a gluténmentes megnevezésnek is. Ezeken a szükséges élelmiszereken szintén húsz százalékot spórolunk.

A gyógyteák, az étrendkiegészítők, vagy az általam gyakran próbált fogyókúrás termékek is hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz. Fontos, hogy ezek vásárlásakor a készpénzes fizetésnél egy nyilatkozat benyújtásával kell kérni az EP keresztül történő elszámolhatóságot. Ilyenkor azért figyelni kell, mert nem minden termék számolható el költségmentesen.