Az egészségpénztár előnyei munkavállalói oldalról

Munkavállalóként kifejezetten érdekes lehet, hogy milyen az, amikor nem én spórolom meg a befizetéseimből a pénzt, hanem nekem spórolják meg mások.



A munkáltató által adható cafeteriába az egészségpénztári szolgáltatások is beletartoznak. Egész sokféle módon élhetnek már ezzel a lehetőséggel a munkavállalók javára. Kifejezetten jól mutat egy munkaszerződés aláírásakor, ha a munkáltató által nyújtott juttatások között az egészségpénztár is szerepel. Én például úgy lettem tag, hogy a munkáltatóm felkínálta ezt a lehetőséget. Ha nem a dolgozó fizeti saját magának az egészségpénztári hozzájárulást, hanem a munkaadója, akkor azt a pénzt az ember más dolgokra is fordíthatja. Nem beszélve arról, hogy az év végi adóbevallásnál az után az összeg után is megkapjuk a húsz százalékos adójóváírást, amit a munkáltató fizetett be az egészségpénztári számlára.


Emellett vannak olyan cégek, szolgáltatók, akik együttműködési megállapodást kötnek a pénztárral, és így, ha egészségpénztári kártyával fizetünk, különböző kedvezményekre leszünk jogosultak. Ilyen például, amikor akció keretein belül egy optikában a lencséért vagy keretért kevesebbet kell fizetnünk. Ráadásul nagy előny lehet, hogy a fel nem használt összeg után kamat is jár.

De élhet más módszerrel is a munkáltató, ami munkavállalói szempontból ugyanannyira jó. Például, ha biztosítási csomagot fizet a dolgozóknak (csoportosan általában kedvezőbb az ár), akkor ugyan nincs adóvisszatérítés, de cserébe a szűrővizsgálatok és orvosi ellátások, gyorsan, pontosan, szép környezetben, magánpraxisban történhetnek.

Ebben a járványügyi helyzetben - de akár gondolhatunk egy minden évben jelentkező influenzajárványra is – egyébként is nagyon hasznos EP tagnak lenni. Gondoljunk csak arra a pénzmennyiségre, amit a megelőzésre, a különböző vitaminokra, vagy a már kialakult betegségek gyógyíttatására költünk. Ne felejtsük el a közeli hozzátartozóságban rejlő potenciált sem, és máris egy egész család egészségügyi kiadásain spórolunk. Ebben az esetben – ha velem valami történne – a pénztári megtakarításom sem vész el, hiszen az egészségpénztári számlán levő összeg örökölhető.