Adóbevallás, és dől a lé, avagy egyenleg újratöltve

Az elmúlt évben a korábbiak tapasztalatai alapján igyekeztünk nagyon aktívak lenni, és a lehető legtöbb egészségügyi szolgáltatást igénybe venni a pénztáron keresztül.



Az alapmegtakarításhoz a csodakártyás trükköt vetettük be. Az összes családtagot felvettem a pénztár honlapján keresztül a közeli hozzátartozók közé. A feleségem és a kisfiam már szerepelt a listán, de édesanyám és az egyik testvérem is felkerült, hiszen az ő egészségügyi kiadásai is elszámolhatóak az én pénztári tagságomban. Ha valaki összeszámolja, hogy egy nagy család összes egészségügyi kiadása háromszázezer-ötszázezer ezer forint körül mozog, láthatja, hogy egy pénztártag könnyen ki tudja meríteni az éves maximális hétszázötvenezer forintos adóalapot. Minden elszámolt kiadás – végső soron – az én adókedvezményalapom gyarapítja.

Nem győzőm eleget hangsúlyozni, mi az, ami szerintem az egyik legjobb dolog az egészségpénztári megtakarításban. Az adóvisszatérítés! Még a minimálbér után is kell adót fizetni, és a pénztári megtakarítást húsz százalék adókedvezménnyel támogatja az állam. Azaz ha egy évben megtakarítasz hétszázötvenezer forintot, akkor százötvenezer forintot visszautal az állam a pénztári számládra. És a Prémium Egészségpénztár csodakártya szolgáltatása révén te akkor is igénybe veheted ezt az adókedvezményt, ha egy fillért sem takarítottál meg, csupán ahol csak tudtál, kártyával vásároltál. Szóval a NAV utalni fog a Prémiumba nekem százötvenezer forintot, és amint megérkezik, a pénztár kifizeti nekem a szemüveg árát. Gyakorlatilag azért cserébe, hogy odafigyelek az egészségügyi kiadásaimra, minden évben elkölthetek a családomra vagy magamra százötvenezer forintot. Ez az én tizenharmadik havi fizetésem. :)

De térjünk vissza a szemüvegvásárláshoz! Az adóalap már megvolt, sőt, mint nemrég kiderült, egy picit túl is teljesítettem. Megvettem a szemüveget, ezúttal készpénzzel, mivel az említett üzletben nem volt lehetőség kárytás fizetésre. Persze a számlát elkértem.

Következő lépésként beküldtem a számlát. Egészen pontosan lefotóztam a mobiltelefonommal, és feltöltöttem a portálra. Ha pedig van bent elegendő megtakarítás, akkor néhány napon belül kiutalja a pénztár a korábban kifizetett összeg ellenértékét. Nekem ezúttal nem volt, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapom meg a pénzt, mert akár még jövő ilyenkor is kiutalják, ha csak addigra gyűlik össze a szükséges összeg.

Remélem most már ti is tisztábban láttok szemüveg ügyben. De a lehetőségek itt még nem értek véget. Biztosan emlékeztek rá, amikor a feleségemet baleset érte, és a Prémium fizette a magánklinikai ellátását. Nos, idén az én pici feleségem, aki egyébként a világ legtündéribb felesége, úgy döntött, hogy elég volt az albérletből, saját házat kell vennünk. Szerintem ti is ki tudnátok találni, hogy ki fog ebben segíteni nekünk... Ez a történet most zajlik, és igen, ebben is az egészségpénztár egyik szolgáltatását fogjuk igénybe venni. Természetesen erről is beszámolok majd, csak figyeljetek!